Prosinac 19, 2014, 05:40:30 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:       Tragovima zlatne ribice :-)

Facebook                      YouTube

 
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Ukratko o ribama dna  (Posjeta: 700 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Prosinac 16, 2010, 05:30:28
Sabi
Administratorica
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 6905



WWW
« : Prosinac 16, 2010, 05:30:28 »

                                                                    UKRATKO O RIBAMA DNA

Autor teksta: Kikica
Fotografija:fishinfo.files.wordpress.com  


                                                    



Kratki pregled ribica dna. Neke su uobicajene u akvarijima, dok je druge nešto teže nabaviti.


Polypterus senegalus (Senegalski bicar)


Porodica: Polypteridae
Rod: Polypterus
Vrsta: Polypterus senegalus



Polypterus senegalus kao i vecina ribica dna ima slab vid. Ova ribica naraste od 40 ponekad i do 50cm duljine. Zmijolikog je oblika i naziva ju se jeguljom dinosaur jer prema tvrdnjama znanstvenika postoji vec 96 milijuna godina. Živi u barama Afrike. Zahtijeva akvarij od 300l .Visina akvarija ovoj ribici nije toliko važna jer je ribica dna i tamo mora imati prostora, medutim akvarij ne bi smio biti napunjen dokraja jer vole udahnuti zrak. S druge strane akvarij mora biti dobro zatvoren kako ne bi iskocile van (što se nerjetko dogada). Izvan vode mogu preživjeti nekoliko dana. Važno je napomenuti kako je ova ribica predator. Kako bi lakše lovile plijen ribice iz roda Polypterus imaju razvijen njuh buduci da se na vid ne mogu osloniti. Dakle, pojest ce svaku ribicu koja je manja od 8cm što ih cini ne baš dobrim odabirom za akvarij. Što se prehrane tice nije uopce zahtijevna i pojest ce bilo koju hranu za ribe koja nije bazirana iskljucivo na bilju.
Poželjna temperatura od 24°C do 27°C.


Zanimljivosti vezane uz ovu ribicu su te da je uzeta kao model za izgradnju vojnog štita jer joj je tijelo zašticeno s cak cetiri sloja ljuski.




Polypterus ornatipinnis


Porodica: Polypteridae
Rod: Polypterus
Vrsta: Polypterus ornatipinnis



Baš kao i Polypterus senegalus i Polypterus ornatipinnis ribica je slabog vida, spada u bicare, zadržava se najviše na dnu akvarija i može nekoliko dana preživjeti izvan vode. Polypterus u prijevodu znaci puno peraja i to najbolje opisuje izgled ove jegulje cije je tijelo gotovo cijelom dužinom s gornje i doljne strane prekrito perajama. Takoder je predator, medutim kako je veca od Polypterus senegalusa može napasti i vece ribice. Naime doseže dužinu od 40 do cak 60cm. Preporuca ju se, ako odlucimo pustiti ju u akvarij, staviti sa vecim i brzim ribicama. Inace sve ribice iz roda Plypterus rep koriste kako bi naglo ubrzale plivanje. Najbolje bi bilo ne držati ju u akvariju manjem od 300l. Možete ju hraniti bilo kojoj ribljom hranom koja nije bazirana na bilju.
Poželjna temperatura od 24°C do 27°C. Prirodno stanište im je Tanganyka (Afrika).




Erpetoichthys calabaricus


Rod: Erpetoichthys
Vrsta: Calabaricus



Ova zmijolika ribica koja doseže velicinu od 90cm dolazi iz podrucja Kameruna i rijeke Niger. Cinjenica da naraste tako velika govori o tome da treba prostran akvarij ne manji od 350l. Preporuca se i veci. Poput Polypterusa zadržavat ce se na dnu i takoder im je potreban dobro zašticen akvarij (poklopcici na poklopcu stalno moraju biti zatvoreni). Na suhom mogu preživjeti nekoliko sati. Zahtijevaju jaku filtraciju i cak je poželjno (netipicno za ribice koje se zadržavaju na dnu) da u akvariju ima akvarijske soli. Nije dobro držati zajedno više od dvije ribice. Idealna temperatura im je  26-30°C. Idealan PH vode za ovu vrstu je od 6-7.5.
Napomena: ova ribica je predator i zato treba dobro paziti s kojim ju se vrstama stavi zajedno. Nije zahtjevna što se prehrane tice, ali hrana kojom se hrani ne smije biti bazirana na bilju.




Aspidoras fuscoguttatus


Rod: Aspidoras  
Vrsta: Aspidoras fuscoguttatus



Aspidoras fuscoguttatus je slatkovodna tropska ribica dna. Prirodno stanište su joj rijeke država Južne Amerike (npr. nastanjuje rijeke Brazila i Perua). Spada u najmanje ribice dna i velicinom ne prelazi 4cm u dužini tijela. Izgledom veoma nalikuju na corydorase. Jaja polažu u gusto zasadenom prostoru i ostavljaju ih tamo. Odrasli ne cuvaju jaja kao što to primjerice cine ancistrusi. Voli dosta kiselu vodu. Idealan PH joj je od 5.8-6.8, a idealna temperatura od 22 do 25°C. Ishrana joj je raznolika od hrane životinjskog do hrane biljnog porijekla. Spadaju u jatne ribice i najbolje se osjecaju ako ih je barem šest u skupini. Najbolje ih je držati u akvarijima od 40-70l.


Napisano vrijedi i za Aspidoras lakoia, Aspidoras rochai ( idealan PH 6-7.5)




Aspidoras pauciradiatus – Lažni corydoras


Narodni naziv kako i ime govori dobila je zbog velikih slicnosti sa corydorasima. Ovo je vrlo malena ribica koja ne naraste veca od 3cm. Pronadena je u rijeci Araguaia u Brazilu 1970-te godine.Kao i ostali somovi hrani se manje više svime što pronade na dnu i nije zahtijevna što se prehrane tce. Kao sve ribice iz roda Aspidorad niti ona nije predator. Idealna temperatura joj je 22 do 25°C, a idealan PH  6-7.2. Kao i ostali Aspidorasi jatne su ribice i najbolje ih je držati barem šest u jatu. Bolje im odgovaraju akvariji od 40-70l u kojima bi im kao društvo idealne bile ribice poput tetri.




Corydorasi  


Corydorasi broje oko pedesetak podvrsta cije velicine varijaju od 3 do 10cm. Spadaju u tropske jatne ribice dna koje moraju biti najmanje u skupini od šest jedinki. Manje više, svi imaju slicne zahtijeve.
Temperatura: 22-28°C
PH: 6-8
Više o corydorasima procitajte u slijedecim clancima:


Linkovi na clanke:

Ancistrus – o ancistrusu procitajte u ovim clancima:




Baryancistrus – Zlatni grumeni (L-018, L-085, L-081 i L-177)


Porijeklom dolaze iz Amazone (Južna Amerika). Kako u prirodi preko dana obitavaju sakriveni tako i u akvariju moraju imati mjesto za skrivanje. Držani u akvarijima s vremenom ce preko dana cesto napuštati skriveno mjesto jer ce shvatiti da su zašticeni. Najcešce su biljojedi no može se desiti da pocnu jesti i drugu hranu. Ipak, nikad ne ce postati predatori.U akvariju u kojem se nalaze moralo bi biti drvo da ga mogu grickati. Dosežu velicinu do 20cm.
Idealna temperatura od 24-28°C, a idealan PH 6.5-7.4. Ne bi ih se smjelo držati u akvarijima manjim od 100l.




Rineloricaria – L-010


Prirodno stanište ove ribice su rijeke centralne i sjeverne Južne Amerike. Obicno narastu do 13cm. Svijetlo su smede boje s tamnom lednom perajom. Idealan raspon temperature je od 24-28°C, a idealan PH 6.5-7.5.
Ženka polaže oko stotinu jaja na neko sigurno mjesto u akvariju koja mužjak poslije cuva. Ne bi se smijeli držati u akvarijima manjim od 80l.    




Farlowella


Porijeklom su ove ribice iz Južne Amerike. Karakteristika ove ribice je što izgledom podsjeca na drveni štapic. Naraste do 17cm. Biljke u akvariju u kojem se nalaze moraju biti smještene horizontalno i treba imati u sebi dugog korijenja. Kako spadaju u algare jako vole jesti i kuhano povrce, ponajviše grašak, špinat i zelje. Izuzetno su miroljubljive ribice osim kada se nadu dvije muške u akvariju što treba izbjegavati. Kada ženka izlegne jaja, njih oko pedesetak, potrebno je da prode tjedan dana kako bi se malci izlegli.
Idealna temperatura im je od 24 do 26°C, a PH od 7.5 do 8.5. Akvarij ne bi smio biti manji od 120l.




Panaque – Klaun Pleco


Porijeklom je iz Južne Amerike. Panaque je tropska ribica dna koja naraste do 8cm i zahtijeva akvarij od 130l. Preko dana ova ce ribica najcešce biti sakrivena u sjeni drveta, a nocu ce biti puno aktivnija. Jede drvo i ono  mora biti u akvariju. Što se tice cišcenja algi nije dobar izbor kao algar. Za razliku od ostalih ribica u prehrani vole kuhani krumpir i smije im se davati, cak je poželjno. Inace ju je dobro hraniti tableticama za ribice dna. Idealna temperatura je od 24-28°C, a idealan PH od 6.6 do 7.8.




Pseudorinelepis genibarbis


Porijeklom ribica dolazi iz Južne Amerike.  Idealna temperatura mu je izmedu 23 i 27°C, a PH 7. Analiza vode prirodnog im staništa je pokazala kako se radilo o vodi siromašnom kisikom. Narastu do velicine od 35cm. Što se prehrane tice nije zahtijevna, a cak nekda idu do površine jesti listice. Ne bi smio ici u akvarije manje od 200l. Prihvatit ce i kuhani grašak, mrkvu, salatu... Svakako moraju imati kutak u koji se mogu zavuci tokom dana i ostati prikriveni.
  



Pterygoplichthys pardalis – Obicni Plecostomus


Porijeklo vuce iz Južne Amerike. Ova ribica je jedna od omiljenih akvaristickih ribica dna jer je vrijedni algar. Naraste do 40cm no unatoc cinjenici da je krupna ribica dna nije agresivna. Kao i ostale ribice dna ima slabo razvijen vid. Možete ju hraniti tableticama za ribice dna, a rado ce pojesti i povrce poput kuhanog graška. Ako stavimo dvije ribice ove vrste zajedno postati ce teritorijalne. Idealna temperatura 23 do 28°C, a PH od 7 do 7.5. Ne bi smio ici u akvarij manji od 250l. Žpreko dana vole ostati sakriveni, pa im omogucite mjesto za to.



  
Hypostomus punctatus


Porijeklo – Južna Amerika. Ova vrijedna ribica dna podnosi jako velik raspon PH. Cak od 5 do 8. Bez obzira na velicinu, a doseže 30cm miroljubljive je naravi. Idealna temperatura za ovu ribicu je u rasponu od 22 do 28°C. Akvarij u kojem živi ne bi smio biti manji od 200l. Nije dobro stavljati više od jedne jedinke jer bi moglo doci do 'rata' na dnu akvarija. Kao prehrana dobra je hrana za ribice dna, a prihvatit ce i povrce poput kuhanog graška, krastavaca. Moraju imati mjesto za skrivanje tokom dana.




Hypostomus plecostomus


Porijeklo – Južna i Srednja Amerika. Idealna temperatura iznosi od 24do 28°C, a PH u rasponu od 6.5 do 7.5. Jako popularna ribica dna u Hrvatskoj. Može doseci velicinu i do 60cm, ali u akvarijima najcešce ne prelazi 40cm. Ipak zato ne bi smijela biti stavljana u akvarije manje od 250 do 300l. Miroljubljive je naravi, ali bolje ne stavljati dvije ove vrste (ili srodne) zajedno u akvarij jer bi jaca jedinka mogla ugnjetavati slabiju. Što se prehrane tice nije izbirljiva možete ju hraniti tableticama za ribice dna, a možete joj uz to davati i kuhanog graška, salate, mrkve... Osigurajte im mjesto za skrivanje.




Pterygoplichthys gibbiceps


Porijeklom iz Južne Amerike – podrucje Amazone. Iako nisu agresivne ribice, kada naidu na rivala na dnu akvarija postaju dosta teritorijalne i ne bi ih se smijelo držati sa drugim srodnim vrstama. Ukoliko opcenito u akvariju nemaju odgovarajuce uvijete mogu 'pozlocestiti'. Što se prehrane tice vrijedi isto što i za plecostomusa. Hranite ih tableticama za ribice dna i povremeno im dajte kuhanog povrca (grašak, mrkva, salata, špinat). Kao i ostale srodne vrste moraju imati mjesto za skrivanje tokom dana. Narastu cak do 50cm. Vole temperaturu izmedu 22 i 28 °C, a PH od 6.5 do 7.8. Ne držite ih u akvarijima manjima od 300l.



  
Hypancistrus zebra – Zebra pleco – L-046


Zbog svoje neobicne kombinacije boja kojom neodoljivo podsjeca na zebru, ova vrsta postiže velike cijene na tržištu i teško ju je nabaviti. Porijeklom su iz Brazila. Ne narastu veliki. Prosjecna velicina koju dosežu je od 7 do 10cm. Ne bi ih se smjelo stavljati u akvarije manje od 80l. Vole jako toplu vodu. Idealna temperatura za ovu vrstu je izmedu 26 i 30°5C. Idealan PH od 6 do 7,5.




Pterygoplichthys multiradiatus


Ova vrsta je vrlo miroljubljiva bez obzira na to što ce svojom velicinom vjerojatno dominirati vašim tropskim akvarijem. Zato je moguce da ce ju teritorijalnije ribe dna ugnjetavati. Naraste i do 50cm. Ne bi smio biti u manjem akvariju od 250l sa mjestom za skrivanje. Vrlo je zahvalni algar. Temperatura u akvariju bi trebala biti izmedu 23 i 27°C, a PH od 6,5 do 7,8. Možemo ga pronaci u prirodi na Hawaiima i Puerto Ricu. Prehrana mu nije zahtijevna, voli tabletice za ribice dna i kuhano povrce (grašak, mrkva, špinat, salata...)
  



Macrotocinclus affinis- Zlatni otic- Patuljasti otic


Ovdje se radi o izuzetno maloj ribici koja naraste svega 4cm. Otuda i naziv Patuljasti otic. Naravno, to što se radi o malenom algaru cini ga savršenom ribicom za malene akvarije od 40l na više. Ovdje treba obratiti pažnju na to da voli akvarije s jacim strujanjima. Tolerira relativno veliki raspon u temperaturi od 21 do 27°C. Ali dakako ona mora biti konstantna. Takoder i veliki raspon PH od 6 do 8. Prijeklom je iz Rio de Janeira (Brazil). Hranite ga tableticama za ribice dna.




Otocinclus cocama – Zebra otic


Baš kao i Zlatni otic i Zebra otic naraste svega 4cm. Takoder je idealan za malene akvarije od 40l na više. Dalo bi se pomisliti da zbog toga imaju i jednake zahtijeve, no to nije tocno jer je Zebra otic osjetljivija ribica i što se temperature i što se PH vode tice. Raspon temperature koji mu odgovara je izmedu 21-25°C, a PH od 6 do 7,5. Kod ove vrste mužjaci su obicno manji od ženki. Zbog svoje zebraste kombinacije boja jako zanimljivo izgleda u akvariju. Hranite ga tableticama za ribice dna.




Clarias batrachus- Hodajuca ribica


Ova ribica udiše atmosferski zrak i zato je uobicajeno vidjeti ju kako s dna poskakuje po udisaj. Zato nisu dobri 'susjedi' za ribice koje vole mirnu vodu. Mogu narasti do 60cm i zato ih ne smijemo držati u akvarijima manjima od 300l i više. Trebaju imati osigurano mjesto za skrivanje. Akvarij mora biti dobro zatvoren kako ne bi otšetala van. Svejedi su i moguce je da ce pojesti malenu ribicu, pa treba biti oprezan. Javljaju se u razlicitim nijansama od crne, sive i bijele boje. Karakteriziraju ih dugacki brkovi. Vole temperaturu od 20 do 25°C iako mogu podnjeti i niže temperature. Idealan PH je od 6 do 7,5.




Bunocephalus coracoideus


Ova zanimljiva ribica cesto se naziva malenom gitarom i tavom zbog svog neobicnog oblika. Naime izgledaju kao da su okrenuti naopacke. Preko dana miruju, a nocu traže hranu. Narastu oko 13cm, pa ih treba držati u akvarijima od 80 l na više.Vole temperature izmedu 22 i 26°C, a PH od 6 do 8. Hranite ih tableticama za ribice dna. Kao dodatnu prehranu jako vole tubifexe.




Platydoras armatulus


Posebno zanimljiva ribica jer proizvodi zvukove koji nalikuju na glasanje. Proizvodi ih perajicama i mišicima.Ova ribica naraste u akvarijskim uvjetima u prosjeku 15cm, no poznato je da mogu postici velicinu od 24cm. Zbog toga ne smiju ici u akvarije manje od 100l. Vole jako tople akvarije s temperaturom izmedu 24 i 30°C. Toleriraju PH izmedu 5,8 i 7,5. Od hrane vole tabletice za ribice dna i krvave crve (bloodworms).




Agamyxis pectinifrons


Kada su van vode proizvode zvukove koji nalikuju govoru. Ako imate ovu ribicu pazite da vas ne dodirne brkovima jer je vrlo bolno. Narastu do 14cm, a vole temperature od 20 do 26°C i PH od 6 do 7,5. Držatri ih u akvariju od 100l i više. Vole tabletice za ribice dna.




Synodontis multipunctata


Ove ribice narastu od 15 do 22cm i dolaze iz jezera Tanganyka. Vrlo su agresivne i teritorijalne i ne smiju se mješati s drugim synodontisima. Isto tako nikada ne smiju biti dvije u akvariju. Moraju biti u skupino od barem cetri do pet  ribica. Zato i zbog svoje teritorijalnosti, ne mogu u akvarij manji od 500l. Osigurajte im mjesto za skrivanje. Jaja cuvaju u ustima. Ne toleriraju nikakva odstupanja temperature, ona mora biti 25 do 26°C., a PH od 7,8 do8,2. Vole jesti lavre insekata i puževe. Žive od 10 do 15 godina.




Synodontis nigriventris – Naopaka ribica


Kao što i ime kaže ova ribica se krece naopacke što ju cini strašno posebnom i simpaticnom. Prijeklom je iz Afrike, tocnije Zaira. Osim dugih brkova za njezin izgled su karakteristicne velike oci. Premda naraste 10 cm i mora biti držana u jatu od barem 4 ribice zbog svoje miroljubljivosti mogu živjeti u akvariju od 70l. Nikad se nece boriti za teritorij. Svejedi su i rado ce pojesti tabletice za ribice dna. U akvariju dožive do 10 godina. Vole temperaturu od 22 do 26°C s PH 7.




Synodontis petricola


Porijeklom su iz Tanganyka jezera (Afrika). Narastu do 12cm i moraju se držati jatno u grupi od barem 4 ribice. Najbolje ih je držati u kombinaciji s vecim ribama. Zatijevaju minimalno 150l velike akvarije kada se uzme u obzir da ih mora biti barem 4. Važna napomena za ovu ribicu je da u akvariju mora biti sitnog pijeska. Voli temperature od 22 do 26°C i PH 7,5 do 8. Hranite ih tabletama za ribice dna. Po prirodi su svejedi. Ne zaboravite im osigurati mjesto za skrivanje.




Synodontis schoutedeni


Prijeklom su iz Konga (Afrika). Za ovu je vrstu kao i za ostale synodontise važno da je u jatu od 4-5 ribica i da ima mjesto za skrivanje. Akvarij ne bi smio biti manji od 150l. Ne vole ribice drugih vrsta. Zahtijevaju temperaturu od 22 do 26°C s PH od 6 do 7. Dožive u akvariju do 10 godina. Svejedi su.
  
  


Sciades seemanni- Kolumbijski morski pas


Ova interesantna ribica, koja u prirodi cak ponekad može uci u vode Pacifika, narodno je ime dobila zbog slicnosti k morskim psima. Kako bi ju držali u akvariju stalno u vodi mora biti prisutna sol (200g/100l). Naraste oko35cm i jedinka ne smije biti u manjem akvariju od 200l. Svejed je.Temperatura bi trebala biti izmedu 22 i 26°C s PH od 7 do 8. U akvarijskim uvjetima mogu doživjeti do 15 godina.




Pangasius hypophthalmus


Ova ribica naraste jako velika u prirodi – do 130cm i zato nikako nije preporucljiva za akvarij. Nažalost, prodaje se kao akvarijska ribica.  Inace voli temperature od 22 do 26 °C s PH od 6,5 do 7,5.




Kryptopterus bicirrhis – Riba duh - Stakleni somic


Ove prekrasne ribice neobicnog staklenog izgleda dolaze iz jugoistoka Azija. No upravo zbog svojstva koje im daju taj predivni izgled vrlo su osjetljive na sva kolebanja u vodi bez obzira da li se radi o kvaliteti ili temperaturi vode. Dakako, uz tu svu osjetljivost ne smiju biti niti kombinirane sa agresivnim ribicama. Idealno bi bilo da su u jatu od 7 do 10 jedinki. Akvarij ne bi smio biti manji od 120l. Vole živu hranu. Ne narastu vece od 10cm. Držati ih na temperaturi izmedu 21 i 26°C s PH od 6 do 7,5.U akvariju dožive do 8 godina.        




Vezani članci:  

Algari ...u akvaristici najčešće vrste algara su: sijamski algojed, flying fox, lažni sijamski algojed i amojner...      
Pangio kuhlii ...kuliji su ribe iz porodice ciprinida. Vrlo su dobri komunalci - očistiti će i najmanju mrvicu smeća u akvariju...    
Ancistrus ...ancistrusi su algojedi čistaći koji pripadaju familiji Loricaidae, a od ostalih pripadnika se razlikuju po mesnatim brčićima...          
Corydoras Paleatus ...corydorasi su dvodihalice odnosno dišu pomoću škrga i atmosferskog zraka...    
Corydoras Aenaus  ...corydoras aeneus, ili po naški, brončani corydoras, je jedna od mnogih vrsta corydorasa. Stanište corydorasa je  Južna Amerika...    
« Zadnja izmjena: Prosinac 16, 2010, 07:03:46 Sabi » Evidentirano

Uzivajte nuz slideshow                                     Portal



"Mržnja prema životinjama je poraz ljudske inteligencije!"
                                                      M.Gandhi  
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2006, Simple Machines
Blow Theme By Burak